Conceptul Braşov – Capitala Europeană a Culturii 2021

„Pentru un oraș, ca și pentru o țară, așezarea geografică este ceea ce pentru viața efemeră a oamenilor era închipuirea celor vechi, hotărârea Parcelor” Nicolae Orghidan, Brașovul, Așezarea geografică, în „Țara Bârsei”, nov. – dec. 1933

Analiza practicilor de consum cultural în spațiul public evidenţiează că brașovenii sunt foarte atașați de spațiile de relaxare și delectare în aer liber, de spațiul natural care le protejează viața. Această realitate a fost punctul de plecare pentru alegerea conceptului Brașov 2021 – Capitala Europeană a Culturii ținând cont de dimensiunea participativă a proiectului cultural european. Brașovul este un oraș de munte. Brașovenii sunt munteni. Viața lor este dominată, dar protejată, fizic și intelectual de prezența ocrotitoare a coroanei munților din jur. Cel mai prezent munte în viața brașovenilor este Tâmpa. De la cetatea „Brașovia”, fortificația ridicată de sașii brașoveni la începuturile istoriei lor, până în secolul al XIX-lea, când brașovenii, odată cu întreaga Europă, au descoperit turismul montan, de la „asaltul” de simboluri, început cu capela „Sf. Leonard” și continuat cu statuia aniversării Mileniumului maghiar, sădirea numele lui Stalin și „Brașov” în stil Hollywood, muntele Tâmpa a fost barometrul politic, social și cultural al comunității de la poalele sale. Loc de refugiu, rugă și omagiu, Muntele Tâmpa este de mai mult de un secol și „parcul de recreere” al braşovenilor și un punct de atracţie pentru turişti. Masivul Postăvarul este celălalt munte de suflet al brașovenilor. Mai înalt dar mai îndepărtat, Postăvarul a însemnat descoperirea turistică a Muntelui, trecerea unei granițe culturale spre epoca modernă. Primele trasee de drumeţie pe munte au fost marcate pentru prima oară de către brașoveni acum peste 100 de ani. Într-o epoca romantică, muntele Postăvarul a devenit simbolul descoperirii și cutezanței. În aceiași perioadă, Brașovul a însemnat pionieratul sporturilor de iarnă în răsăritul Europei, înființând prima asociație de schi de pe teritoriul de azi al României (1905). Apoi, Postăvarul cu pârtiile sale de schi a patronat în comunism dezvoltarea „perlei turismului montan românesc”, Poiana Brașov, iar de curând a fost gazda celui mai important eveniment sportive internațional de iarnă organizat până în prezent în România, FOTE 2013. De asemenea, Postăvarul, denumit de sași „Schuler”/Muntele școlarilor, este muntele tinerilor; poiana de la poalele sale (Poiana Brașov) fiind încă de la începutul secolului al XVIII-lea, locul unde elevii petreceau „cu cântece și veselie”.

Prin urmare, MUNTELE este tema care inspiră proiectul Brașov 2021 – Capitala Europeană a Culturii.

Asocierea comportamentului cultural al brașovenilor cu aşezarea geografică a municipiului reprezintă mai mult decât un concept sau o viziune artistică; acest „parteneriat” pe termen lung între cultură și natură este confirmarea pasiunii tradiționale a brașovenilor pentru munte, o legătură binevenită și inedită cu dezvoltarea locală a sporturilor de munte, o abordare culturală în premieră națională, o confirmare pentru comunitatea locală că petrecerea timpului în aer liber nu exclude cultura, o valență în plus pentru ambiția Brașovului de a deveni capitala verde a Europei și, foarte important, contribuția Brașovului la dimensiunea culturală europeană contemporană și invitația de a (re)descoperi civilizația europeană a muntelui.

Da, în 2021, Brașovul invită Europa să sărbătorească MUNTELE ! În 2021, europenii, indifferent de altitudinea la care trăiesc vor înțelege și se vor bucura de CIVILIZAȚIA MUNTELUI !

Artiștii Europei vor repeta o experiență trăită de sute de ani de cultura Europei: Muntele inspiră ! Cetățenii Europei vor (re)descoperi o experiență trăită de sute de ani de popoarele Europei: Cultura respiră! În 2021, Brașovul oferă Europei, începând din verdele spațiului său cultural până la albul Nordului și albastrul Sudului, că atunci când Muntele inspiră, Cultura respiră !